İÇERİK PAZARLAMA
İÇERİK PAZARLAMA

Hedeflenen kitleyi etkilemek, etkileşim kurmak ve kar edilebilir müşteri aksiyonu elde etmek adına geçerli, değeri olan, ve sürekli içerik üretimi ve dağıtımına odaklanan pazarlama yaklaşımına verilen addır.


İçerik Pazarlamasının amacı; etkili ve sürekli içerik paylaşımı ve derlemesi aracılığıyla müşterileri etkilemek ve bahsi geçen müşterilerle sürdürülebilir bağlar kurmaktır. İçerik pazarlamada müşteri davranışını değiştirme ve geliştirme düşüncesi temel alınmaktadır.


çerik Pazarlamasında ürün ve servislerinizi müşterinin gözüne sokmak yerine, müşterileri konu hakkında daha bilinçli yapacak bilgiler paylaşmak esastır.


Bahsi geçen içerik stratejisinin özü ise; işletmeler olarak alıcılara tutarlı, sürekli ve değeri olan bilgiler sunmaya devam ettiğimiz takdirde, onların da bizi iş ve sadakatleriyle ödüllendirecekleri düşüncesidir. Ve bu düşünce çoğu zaman doğrulanmakta, alıcılar süreç sonunda sizi ve istikrarlı iletişiminizi ödüllendirmektedirler.


P&G, Microsoft, Cisco Systems, John Deere gibi dünyanın en güçlü pazarlama şirketlerinin İçerik Pazarlamasına büyük önem vermesi bir tesadüf değildir. Büyük firmaların yanında, küçük işletmeler ve tek kişinin yönettiği dükkanlar dahi İçerik Pazarlaması yapmaktadır.

İçerik Pazarlaması

Pazarlamanın Bugünü ve Geleceği!



İçerik Pazarlaması tanımını bir kez daha okuyun, fakat bu sefer “geçerli” ve “değeri olan” kelimelerini tanımdan çıkarın. İşte bu iki kelimeyi çıkarttığımızda ortaya çıkan tanım, içerik pazarlama ve sadece size bir şeyler satmaya çalışan geleneksek tanıtım arasındaki farktır.


Geleneksel tanıtım yöntemini kullanan işletmeler sürekli olarak bizleri bilgi bombardımanına tutarlar ve çoğunlukla bu bilgi yığınlarının hiçbiri ne alakalı ne de değeri olan bilgileri içerir (Bu bilgi yığınlarına kısaca spam demek de mümkündür.). Her gün her bir bireyin binlerce pazarlama mesajına empoze edildiği günümüz dünyasında İçerik Pazarlamasını bu kadar önemli kılan da bu geçerlilik ve değer niteliğidir. İyi bir içerik pazarlama stratejisi insanın durup okumasını, düşünüp farklı davranış geliştirmesini sağlar.


Seth Godin gibi birçok düşünce lideri ve pazarlama uzmanının ortak düşüncesi, İçerik Pazarlamasının pazarlamanın geleceği değil; şu an olduğu, anın kendisi olduğu yönündedir.


Her ne kadar İçerik Pazarlaması yeni bir iletişim türü sanılsa da aslında bu pazarlama yaklaşımının kökleri çok eskilere dayanmakta, markalar yüzyıllardır kendi hikayelerini anlatmaktadır.


Geleneksel Tanıtım vs. İçerik Pazarlaması

İçerik Pazarlaması tanımından “geçerli” ve “değeri olan” kelimelerini çıkardığımızda, ortaya geleneksel tanıtımı anlatan tanımın çıktığını söylemiştik. Peki, iki iletişim7 türünün spesifik farkları, işletmelere sağlayacağı zarar ya da faydaları nelerdir? Bu sorulara cevap bulmak için iki iletişim türüne de yakından bakmak gerekiyor.


Geleneksel Tanıtım

“Geleneksel tanıtım” dediğimizde anlamız gereken; TV, radyo, dergi reklamları, posterler, billboardlar yoluyla bize verilen marka ve işletme mesajlarıdır. Geleneksel tanıtım araçları siz istemeseniz ya da talep etmeniz dahi size empoze edilen; ilgi alanınıza hiç uymasalar bile maruz kaldığınız mesajlardır. Size bir şey öğretmek yahut sizi bir konuda bilgilendirmek yerine, anlık bir satın alma motivasyonu yaratmaya çalışırlar. TV’de zap yaparken ya da araç içinde geçerken yolda gözümüze çarpan bu mesajlar sadece kısa bir süreliğine dikkatimizi çekmeyi amaçlarlar.


Geleneksel tanıtımın özellikleri

Müşterilerin dikkatini çeşitli yollarla dağıtır ve dikkati kendi üstüne çeker. İlgiyi sadece kısa bir süreliğine tutmayı amaçlar. Değeri olan bir şey sunmak yerine rahatsız eder. Özellikle kampanyalar başarılı olmadığı takdirde oldukça maliyetli olabilir.



İçerik Pazarlaması

Online gezinti deneyiminizi bölecek kadar dikkatinizi çeken ve sizi başka bir sayfaya tıklamaya iten son İçerik Pazarlaması örneğini düşünün. Bu içeriği okurken neler düşündünüz ve ardından nasıl bir aksiyon aldınız (Linke tıkladınız mı? Ürünü satın aldınız mı? Ya da sadece içeriği kapatıp gezintinize devam mı ettiniz?)? Çoğu zaman maruz kaldığımız İçerik Pazarlaması örnekleri kendi davranışlarımızın ve ilgi alanlarımızın bir sonucu olup bize alakalı ve değeri olan bilgiler vermeleriyle dikkat çekerler. Dikkati kendi rızamız dışında çeken ve hiçbir değer sağlamayan geleneksel tanıtım ile İçerik Pazarlaması arasındaki en büyük fark da zaten budur.


İçerik Pazarlamasının özellikleri

Müşterilere değer katar ve markaya duyulan sadakati arttırır. Blog ve videolar aracılığıyla müşterileri bilgilendirir. Bu bilgilendirme süreci sayesinde gelecek satın alımları da motive etmiş olur.


Yalnızca blogunuzda yazarak dahi potansiyel müşterilerinizin ve var olan müşterilerinizin dikkatini çekmeniz mümkündür. Multimedya formatları sayesinde farklı kesimlerin dikkatini çekmenizi ve farklı kesimlerle etkileşim sağlamanızı sağlar. İçeriklerinizin viral olup kendiliğinden dağılmasını mümkün kılar.