SEO Nedir, Doğal SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
SEO kelimesi, “Search Engine Optimization” ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı, arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilmektedir. SEO çalışmasını inceleyecek olursak; isminden de anlaşılacağı üzere, internet projelerinin arama motorlarına belli başlı kurallar ile uygun hale getirilmesi ve bu sayede sitelerin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışma olarak nitelendirebiliriz. SEO ile web siteleri, Google başta olmak üzere tüm arama motorlarında daha görünür olur ve trafiklerini artırır.
Dijital pazarlama teknikleri arasında önemli rol oynayan SEO, bir web sitesinin arama motorlarında konumunu iyileştirmek, site ziyaretçilerine benzersiz bir kullanıcı deneyimi yaşatmak ve siteye gelen organik trafiği hem nitelik hem de nicelik yönünden geliştirmek üzere arama motoru kalite yönergeleri doğrultusunda uygulanan teknik ve stratejik çalışmalar bütünüdür.
İnternetin yaşamımıza girmesiyle büyük önem kazanan SEO çalışmalarını, geçmişte, bu konuda eğitimli ya da eğitimi olmayan herkes yaptığını iddia ediyordu. Bir internet sitesinin arama motoru sıralamasını yükseltmek için yoğun efor sarf etmeden, sitenin kalitesi, güvenliği ve kullanıcılarına sağladığı faydayı göz önünde bulundurmadan yapılan SEO adı altındaki çalışmalar bile sonuç verebiliyordu.
Arama Motorlarında Daha Üst Sıralarda Yer Almak Neden Önemlidir?
Online rekabetin ön plana çıktığı günümüzde ürünleriniz, hizmetleriniz ve kurumsal kimliğinizle rakiplerinizden ayrışmak ve üstün konum elde etmek için hedefleri doğru tanımlanmış bir dijital pazarlama planına sahip olmalısınız. İşletmenizin çevrim içi varlığını güçlendiren dijital pazarlama faktörleri arasında arama motoru optimizasyonu, kuşkusuz en önemli yere sahiptir.
İnternet sitenize yapacağınız veya yaptıracağınız arama motoru optimizasyonu sayesinde SERP’lerdeki konumunuzu iyileştirebilir, dijital dünyada marka bilinirliğinizi ve görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Bu, web sitenize daha fazla organik hit, işletmenize de daha çok müşteri sağlayacağınız anlamına gelir. Finansal hedeflerinize daha hızlı ulaşmak ve firmanızın değerini artırmak için kullanabileceğiniz etkili bir dijital pazarlama tekniğidir.
SEO Nasıl Yapılır?
Arama motorlarında başarılı bir konum elde etmek için “SEO nasıl yapılır?” bilmek ya da SEO Uzmanlığı konusunda eğitim almış kişilerden oluşan, tecrübeli ve bunun yanı sıra ciddi referanslara sahip SEO ajanslari ile çalışmak büyük önem taşır. Bilinçsiz ve amatörce yapılan bir SEO çalışması zaman, finans ve prestij açısından kayıplar oluşturabilir.
“Nasıl SEO yapılır?” bilmeseniz de web sitenizi optimize edecek kişi ya da ajans konusunda doğru seçim yapmak, çalışmaları hakkında fikir sahibi olmak ve kontrolü elinizde tutmak için SEO’nun temellerine hakim olmanız, sizi avantajlı konuma taşıyacaktır.
Arama motoru optimizasyonu çalışmalarına başlamadan önce, yapılacak olan iyileştirmelerle ulaşılmak istenen hedefleri belirlemek ve bu hedeflere uygun stratejik SEO planı oluşturmak hayati önem taşır. Yol haritası hazırlanmadan başlanan bir arama motoru optimizasyonu süreci, başarıya ulaşamayacağı gibi zaman ve finansal açıdan da kayıplara neden olabilir.
SEO, strateji odaklı bütünsel bir dijital pazarlama çalışmasını ifade eder. Bir web sitesini arama motorları için optimize ederken, birbiriyle ilişkili birçok kriter göz önünde bulundurulur. SEO’nun temel unsurları site içi ve site dışı optimizasyon işlemleri olmak üzere, birbirini tamamlayan iki ana kategoride incelenir.
Hem site içi arama motoru optimizasyonu çalışmaları hem de site dışı optimizasyon işlemlerinde, web sitenizin uzun dönemli SERP başarısı için odaklanmanız gereken en önemli kriterler kalite, özgünlük, uygunluk ve çeşitlilik sağlayarak kullanıcı deneyimini merkezinde tutan bir yaklaşımla hareket etmektir.
Google, Bing ve Yandex gibi küresel ölçekte kullanıcı yoğunluğuna sahip arama motorlarında web sitenizin üst sıralarda listelenmesi ve bu kanallardan organik hit sağlaması için site yöneticilerinin bekledikleri yönergeleri yerine getirmeniz, güncel sıralama faktörlerini takip etmeniz, uyarı ve düzeltme iletilerini dikkate alarak web sitenizde sürekli iyileştirme çalışmaları yapmanız gerekir.